Премиерът Николай Денков отмени визитата си в САЩ   Част от

...
Премиерът Николай Денков отмени визитата си в САЩ  
Част от
Коментари Харесай

Земеделците все пак вдигат бунт, тежка техника ще блокира 80 точки в цялата страна

Премиерът Николай Денков анулира визитата си в Съединени американски щати

 

Част от недоволстващите земеделците ще стартират от вторник ефикасни митинги. Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника, съобщи Българска национална телевизия.

Част от аграрния сектор не е склонен с параметрите, предложени в неделя от държавното управление.

На срещата министър председателят Денков разгласи, че страната ще подпомогне финансово единствено зърнопроизводителите, които могат да потвърдят, че стопанствата им са били на загуба за 2023 година

Подпомагането ще стане посредством подаване на заявления в Националната организация за приходите до края на февруари.

Денков също по този начин разгласи, че поради плануваните митинги той е отменил работното си посещаване в Съединени американски щати.
 Земеделците възпламениха плява пред министерството и я изгасиха с мляко

Днес представители на над 20 аграрни организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните провокации в селското стопанство през последните месеци, заяви Българска телеграфна агенция. 

" Приехме назначението на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава опция на човек, който от вътрешната страна познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе във вътрешността в проблематиката и ще стартира разрешаването на проблемите ", сподели Венцислав Върбанов, някогашен министър на земеделието и сегашен ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите му тези очаквания не са били задоволени.

Върбанов се върна към встъпването на министър Вътев в служба, когато ръководителят на ведомството е изискал в тридневен период да му бъдат показани вижданията на бранша по отношение на административните тежести, които смущават работата. Всички организации са показали своите визии, само че до момента нищо не е направено. Според Върбанов, вместо да бъде облекчена, тази тежест се усилва.

" Когато се прави политика в даден бранш, тази политика се прави от политиците в съответните институции ", акцентира ръководителят на АЗПБ, допълвайки, че политиката не би трябвало да се решава от неправителствени организации.

По думите му през днешния ден казусът на земеделските производители не са дадени законодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските артикули и цялостното недоумение на проблемите на бранша от ръководещите.

" Искаме дълготрайна политика, желаеме да знаем какво ще има в утрешния ден, в идната година, в идващите 5 години ", съобщи Върбанов.

В митинга се  " включи " и телето Киро, което е едвам на 7 дни. Земеделците възпламениха плява пред министерството и я изгасиха с мляко.

На митинга има плакати с надписи като " Искам да има хуманно отношение и към фермерите ", " Не на опитите за делене на земеделците ", " Лъжите раждат съмнение " и други.

Протестиращите бяха поканени от министъра на диалог, само че отхвърлиха да се отзоват.

" Министър Вътев не може да се оправи с ръководството на целия аграрни бранш. Той лъже, тъй като ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от основните точки беше да се отбрани бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл отчет в Министерството на финансите, не е защитил ползите му. Има огромна част от дотациите, които към момента не са изплатени. Ще организираме всеобщи митинги в страната, ще затваряме пътища. И ние стартира като френските фермери. Ние, за разлика от сътрудниците, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората ".

Малко по-късно от земеделското министерство оповестиха, че министър Кирил Вътев и екипът му са приели на среща представители на браншови организации, които стачкуваха пред Министерство на земеделието и храните.

Министър Вътев съобщи, че е отворен за разговор с тях и по тази причина ги приема да обсъдят настояванията им по протестната декларация. От своя страна от сектора отхвърлиха провеждането на градивен разговор, декларират от агроведомството.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР